Salariu de orădean

Un analist economic a constatat că din salariile a 20 de angajaţi în Bucureşti poate plăti 100 în Oradea. Acum, ori că noi suntem mai prostalăi şi avem nevoie de100 de concitadini ca să facă aceeaşi muncă precum bucureştenii, ori că tot prostalăi suntem că nu cerem salarii mai mari. Situaţia însă nu e aşa de simplă.

Problema se poate transpune cu explicaţii similare şi în domeniul prostituţiei. Cu banii pe care-i dai pe 20 de curve de lux în Capitală, poţi avea 100 de amărâte care fac umbră şoselei Borşului.

Nu cred că poţi primi salarii mari lipind tălpi de pantofi, în vreme ce în alte părţi se construiesc maşini sau se concep softuri. Cât timp avem un oraş de rangul doi, tinerii isteţi vor pleca ori în Cluj sau Bucureşti, ori pur şi simplu afară din ţară.

Nu zic că, în timp, riscăm ca aici să rămână doar proştii, dar nici departe de acest fenomen nu suntem. Aşa că dacă vrem saltul de la un Zalău ceva mai mare la un Cluj ceva mai mic, ar fi bine să ajutăm cu toţii la strategiile de dezvoltare ale oraşului.

Viitorul le aparţine celor dinamici şi nicidecum absolvenţilor de studii internaţionale, care se plâng că-s plătiţi mizerabil, chit că ei vând gumă de mestecat pe la ABC-uri. Hai să vedem câteva metode pentru creşterea salariilor orădenilor.

1. Începând cu 1 iunie se vor dubla salariile tuturor cetăţenilor oraşului.

2. Începând cu aceeaşi dată, acestea se vor plăti o dată la trei luni.

3. Angajaţii nu vor mai fi plătiţi după ce ştiu, ci după numărul de diplome de absolvire.

4. Posesorii de mastere de Marghita şi Vadul Crişului au un spor la salar similar cu cel de  doctorat.

5. Necunoaşterea unei limbi străine constituie un avantaj.


*
*