La Bacalaureat nimic nou: şpăgi, copiuţe şi telefoane mobile

La ora la care povestim deja sunt foarte mulţi elevi care au luat Bac-ul. E vorba de cei din Brăila care au luat bacul pentru a trece pe celălalt mal al Dunării.

De data asta neregulile descoperite sunt din Arad şi Bihor. Asta nu înseamnă că peste munţi oamenii sunt mai corecţi, ci că nu i-a prins nimeni.

Revenind la oalele noastre, doar la Marghita s–a petrecut un fapt mai interesant. Deşi opt elevi au fost prinşi copiind, şeful de comisie a refuzat să-i elimine din concurs. Unii ar crede că e vorba de neobrăzare. Din contră, preşedintele a demonstrat că are caracter, în fond e o vorbă care spune: „clientul nostru, stăpânul nostru”. Din păcate, cei din Ministerul Educaţiei l-au obligat să-i „lichideze” pe junii copiatori.

Pentru ca treburile să meargă bine la Bacalaureat şi să ne lăudăm cu ce copii deştepţi avem, aş propune câteva măsuri:

  1. Şpaga elevilor să fie pusă într-un cont bancar de care dascălii să nu se poată atinge decât dacă se achită cu brio de sarcina de a-i trece pe elevi.
  2. Dacă la proba de limba română s-a dat Eminescu, în valoare de 500 de lei, se recomandă ca la engleză să se dea Washington, 100 de bucăţi, în valoare de 1 dolar fiecare.
  3. Supraveghetorii să nu mai ajute elevii până nu primesc rezolvarea subiectelor, că de multe ori sunt mai proşti ca elevii.
  4. La proba de matematică elevii vor fi trecuţi dacă ştiu să numere până la 600, că atât se dă şi la Arad pentru a trece proba, 600 de euro.
  5. Elevilor care copiază cu casca în localităţile de frontieră li se vor deconta de către Inspectoratul Şcolar taxele de roaming.
  6. Elevii trebuie pregătiţi psihologic pentru că după şpaga de la BAC urmează cele de la facultate că doar nu o fi doctorul Titi Romanul singurul care lua bani de pe tabel.

*
*