În Bihor, doar cinci produse tradiţionale atestate

Ne-am bătut cu pumnii-n piept până era să facem cancer la sân, lăudându-ne cu minunatele noastre tradiţii. Puteam intra lejer în istorie cu formidabila bucătărie bihoreană, din care nu lipseşte bograciul băut prin goarna de la vioară sau pălinca din electrozi de la Zalău.

Dar când a fost vorba să umblăm după acte, să protejăm produsele, ne-am trezit că doar cinci au patalama la mână. Aşa cum vă aşteptaţi, e vorba de: pălinca de prune, de gutui, de caise, de mere şi de pere.

De unde se vede clar că suntem un judeţ eminamente populat cu intelectuali care-şi astâmpără setea de cultură, şi nu numai, citind exclusiv etichete. Fac o listă cu alte produse tradiţionale bihoreneşti care ar putea fi atestate.

1. Par lustruit de bătut muierea.

2. Smântână cu prenadez.

3. Pui la ceaun din fontă furată de ţigani de la calea ferată.

4. Caltaboş de nutrie în maţ de struţ.

5. Tobă de carte, afumată la toba de eşapament.


*
*