Preocuparea instituţiilor publice din Bihor pentru ecologie, chiar şi a celor care au asemenea obligaţii în fişa postului, nu trece de nivelul genunchiului broaştei.
Asta a ieşit la iveală vinerea trecută, la cele două dezbateri pe care Asociaţia Aqua Crisius le-a organizat în sala mare a Primăriei Oradea pe tema planurilor de management pentru siturile Natura 2000 aflate în amonte şi în aval de oraş.
În afară de Primărie, Poliţie şi Jandarmerie, nicio altă instituţie n-a catadicsit să-şi trimită angajaţii la întâlnirile unde se prezintă documentele ce fixează regulile din aceste arii protejate, inclusiv ce au voie să facă şi ce nu localnicii şi firmele.
Funcţionari de la Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului nu s-au sinchisit să-şi bifeze măcar formal prezenţa, arătând că de fapt n-au treabă cu conservarea naturii, ci doar cu a lor, personală.
Bihorel le bate obrazul însă şi ecologiştilor din ONG-urile de profil, cum sunt Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă ori Ecotop, care au lipsit şi ei cu desăvârşire. O dovadă în plus, dacă mai era nevoie, că în Oradea ecologia se face după ureche, pe alese şi pe sărite…